tirsdag 27. april 2010

Orrhaneleik.

Skulle ha vært ved Hornborgasjøen og fotografert traner, men den turen gikk i vasken på grunn av en jobbreise som ikke kunne flyttes. Neste post på programmet var orrhaneleik hos Baard Næss og Torbjørn Martinsen. Også denne turen holdt på å ryke pga asken fra Island. Jeg skulle fly hjem fra Zurich på torsdag kveld, men da alle flyene sto på bakken var valget enten å være helgen over og håpe på at det skulle gi seg, eller skaffe seg en bil og kjøre ca 2200 km hjem. Det siste alternativet ble valgt, så 24 timer senere var jeg på plass med fokus på orrhaneleik. Sist gang jeg var tilskuer til dette spillet var i 1969, så jeg gledet meg til å gjennoppleve denne stemningen.


Værmessig traff vi ikke blink, det ble overskyet og ganske flatt lys. Bildene ble av den grunn ganske kontrastløse og lukketidene lange. Det ble derfor mer panorering enn det jeg hadde planlagt, men en ny erfaring. Bildene er tatt med D3s -500 mm f4,0 med 1/160 sek - f 8,0 - ISO 1250.Da jeg våknet på mandag morgen og så sol fra skyfri himmel ble jeg litt irritert, sola hadde skint både dagen før og etter at vi hadde vært der. Litt senere på dagen sendte jeg derfor en SMS til Torbjørn og spurte om når det var ledig neste gang. Fikk raskt svar om at det var ledig nå! Guttene fra Finnland hadde meldt avbud. Igjen på grunn av asken fra Island kom jeg meg ikke avgårde til Korea mandag, så da tok jeg en ny tur. Værmeldingen var bra, sol og lite vind.
Denne morgenen ble bildene helt annerledes, mer skinn kom fram i fjærdrakta til hanene og ei høne hadde også kommet på leiken uten at det ble noe parring av den grunn. Hun bare gikk rundt og gjorde seg kostbar.Siden lyset ble bedre ble det også mulig å kjøre på kortere lukketider og bildene av kampene ble derfor annerledes.D3s -500 mm f4,0 med 1/1250 sek - f 8,0 - ISO 1600.

D3s -500 mm f4,0 med 1/640 sek - f 8,0 - ISO 1600.


Nå håper jeg på en tur når isen på vannet har smeltet for å få noen bilder med speiling i vannflata. Med denne kalde våren blir det nok ikke før i mai, eller til neste år kanskje?

2 kommentarer:

 1. Fina bilder! De "konstnärliga" med lång slutartid är riktigt mäktiga!
  mvh/Lars-Eric

  SvarSlett
 2. Hei.
  Takk for tilbakemelding.
  Det er trivelig å hive seg ut i noe nytt og få til noe som blir lagt merke til av andre som driver i samme bransje.

  Kåre

  SvarSlett