søndag 22. januar 2012

Forsøk på moskus.

Jeg har klaget over at vinterbildene har uteblitt i år. Denne helga skulle det bli en endring på det, lett snø og bris spådde Yr på Hjerkinn. Fine forhold for å få bilder av moskus, tenkte jeg.
Fredag etter jobb la jeg i vei, og gradestokken viste -22 i det jeg passerte Dovre. Det var godt at første natta var på Furuhaugli Campinghytter. Neste morgen var det bare å pakke utstyret og legge i vei innover i fjellheimen. Temperaturen var steget til bare -12, så det var greit å holde varmen oppover bjørkelia fra Kongsvold Fjellstue. Etter drøye to timer var det bare å sette opp teltet ved foten av Høgsnyta, merke posisjonen på GPS'en og fortsette innover i fjellet.
Så masse spor etter moskus rundt omkring på toppen, men ingen dyr. Bare et par ryper. Med kun ca 30 m sikt var det som å lete etter nåla i høystakken og ikke overraskende ble det ikke bilder av moskus lørdag.Lang kveld og natt i teltet, og så ett nytt forsøk. Yr hadde spådd oppklarnende utover dagen, men skydekket lå lavt så sikten var ikke mye bedre søndag heller. Kort sagt, ny runde rundt toppen og denne gangen ikke et spor i nysnøen etter moskus, kun rev og hare hadde beveget seg. På tross av den mørke fargen er ikke moskus de letteste å oppdage vinterstid når de ligger nedsnødd. Kort sagt, en ny dag uten å finne moskus. Med andre ord: Bomtur.
Jeg fikk i hvertfall brukt teltet og testet de store og lange teltpluggene for snø. Det fungerte bra, så ingen grunn til å la være å forsøke en gang til. Det er vel en fordel å finne dyrene før snøværet kommer så man i hvertfall leter på riktig sted. 
Så etter en kopp kaffe og ei skive i teltet var det bare å pakke sammen utstyret og sette nesa hjemover.

8 kommentarer:

 1. Som naturfotografer er vi vant med at ikke alle turene gir full uttelling. Dette får du til neste gang:)

  SvarSlett
 2. Du skulle ringt så skulle jeg sagt hvor dyra står. Det står 15 dyr på Tverrfjellet.

  SvarSlett
 3. Godt forsøk, flaks at du er i live -20 er ikke noen spøk
  morten

  SvarSlett
 4. Det er vel naturfotografens lodd her i livet. Det skal ikke være enkelt. Sikkert en fin tur åkkesom!

  SvarSlett
 5. Nei, naturbilder serveres ikke på fat.Du fikk da en tur opp til Dovre.

  SvarSlett
 6. Tar det som en del av treninga. Det blir mye mer morro når du først får til. Vet hva jeg snakker om (rådyr og elg). Moskus er enda mer spennende, ergo premien er nok vanskeligere. Keep on, dont give up.
  Blå 22 hadde jeg frosset fast. Ingen for meg dette. Enig med Laila og mange andre naturbilder kost svett og energi.

  :) duy

  SvarSlett
 7. Så bra att fick testa tältet iallafall, det ser mysigt ut :) Nästa gång får du nog med myskoxarna! Mvh Susanne

  SvarSlett
 8. Ja, som nesten alle har påpekt så er dette ikke en sport man får de resultater man er ute etter ved første forsøk. Har pakket bilen for å kjøre opp til Hjerkin igjen i kveld, men fikk beskjed om at fjellet var stengt pga vind.

  Ny rapport følger om denne helgen har gitt det resultat jeg er på jakt etter. Nytt innlegg følger til neste uke.
  :-)

  SvarSlett