lørdag 1. desember 2012

Nordfiskeugle på Hokkaido


Da Duy og jeg var på Hokkaido i Japan, i februar 2012 var hensikten å fotografere ørn og traner. Det har jeg vist bilder av, men vi hadde også en minnerik natt da vi fotograferte den mindre kjente fiskeugla.

Vi hadde fått høre om den av en franskmann som gav oss veibeskrivelsen. Det viste seg at man også lokalt hadde laget en turistbrosjyre om fuglen. Så da vi spurte innehaveren om det var mulig å bli kjørt dit, var det rakt ordnet, avmars etter middag ved titiden på kvelden.
Vi stilte i avtalt tid og hadde tatt på oss det vi hadde av varme klær. En halv times kjøretur og så ble vi plassert i en gammel og forlatt buss som var fotoskjulet og foringsplassen var flombelyst med et par 1000W bygningslamper oppe i en telefonstolpe. Etter et par timers venting, hadde kulda begynt å krype inn i kroppen. Så nærmere midnatt kom ugla på sitt første besøk. 


Plutselig satt den der, tittet litt rundt og hoppet ned i "brønnen" hvor det var levende fisk som svømte rundt og etter kun få sekunder var den oppe på kanten med en eller to fisker i nebbet eller i klørne. Etter noen minutter fløy den videre oppover dalen. Vi ventet ca. en halv time, og så gjentok prosedyren seg. Det ble ikke store variasjonen på bildene.








Eneste variasjonen var en revefant som kom luskende. Han hadde nok lyst på litt ferskt kjøtt, men det gav den fort opp.





Nærmere to på natta gav vi oss og pakket sammen fotoutstyret og tenkte at nå var det bare å gi beskjed at vi var klare til å dra og så ville vi bli kjørt tilbake til hotellet. Det skjedde ikke, de bare slukket lyset og så sto vi der i mørket. Bare en ting å gjøre, gå.
Etter to timer langs landeveien og med tung fotosekk på ryggen var vi tilbake på hotellet ved 04 tiden på morgenen. Da smakte det godt med en kald øl før vi stupte i under dynene på gulvet. (Tatamirom) 

 Fuglen er rødlista og jeg fant følgende fakta opplysninger om den:

Blakiston’s fish owl is legally protected in all of the countries within which it is found, and occurs within a number of protected areas. On Hokkaido, nest boxes and supplementary feeding regimes have been in place since 1984 and a captive breeding and release programme is also underway. Without the provision of adequate habitat, however, these measures are ultimately ineffective. It has been suggested that a National Park should be created in northern Russia which could help to secure some of the habitat in this region

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar