fredag 16. juli 2010

Orkelsjøen og Molde

Nok en helg hvor jeg hadde fått fri for å fotografere. Planen var enkel, finn steder å fotografere og være i posisjon i Molde mandag morgen for å kunne gå på møte.

Etter å ha lest blogginnlegget til Kjell Thore Leinhardt om Orkelsjøen og en sjekk i Guide til Norges fugleliv, bestemte jeg meg for først å kjøre til Fokstumyra fredag kveld, ta en runde på myra i kveldslys, kjøre frem til Orkelsjøen, bruke dagen der, kjøre til Molde og bruke søndagen i Sylteland.

Jeg satte avgårde fra jobben litt tidlig og var på plass på Fokstua ved sekstiden på ettermiddagen. Fine lysforhold og et lett slør foran sola. Den første jeg møtte på veien inn, var en fuglekikker som hadde gjort runden sin. Han fortalte at han hadde observert flere vadere og et jorduglepar som holdt på å jakte inne ved broa i vestenden. Forventningene ble ikke mindre etter denne samtalen, men hva fant jeg, en løvsanger. Trivelig kar, men det var ikke det jeg hadde håpet på.


Turen gikk nå videre til Oppdal hvor veien til Orkelsjøen tar av. Det gikk greit å finne, betalte bomavgift, og så bar det til fjells på gruslagt vei. Nesten oppe gikk alarmen på min nye bil, lavt lufttrykk i vestre bakhjul. Jeg gikk ut for å sjekke dekket og bestemte meg for å kjøre den siste kilometeren, det var tross alt nesten midnatt. Fant meg en teltplass og slo opp dog house kamuflasjen. Yr hadde spådd bra vær, så jeg valgte den lettvinte løsningen, satte ned bare hjørnepluggene.

Noen timer senere våknet jeg av at teltet hadde klappet sammen pga vind og at det regnet på trøndersk vis, horisontalt. Da jeg så tittet ut på morgenkvisten og så bort på bilen, så jeg et flatt dekk på bakhjulet. Da var det bare å omprioritere, få i seg noe mat, komme seg til bygds og få fikset bilen før jeg igjen kunne ta fatt på fotografering.
Ut på ettermiddagen da jeg var tilbake igjen, satte jeg opp kamuflasjen helt ved strandkanten og la meg til å vente. Etter en drøy time så jeg at sandlo og rødstilk begynte å komme på hold. Vinden hadde igjen økt noe, men det regnet ikke. Fikk tatt noen bilder av rødstilken, før vinden igjen tok tak i dog house kamuflasjen min. Denne gangen hadde jeg satt inn spirene i taket etter nattens erfaring. Nå klappet ikke teltet sammen, men det for avgårde som en ball bortover stranda. Der lå jeg igjen og det gikk selvsagt ikke mange sekundene  før  fuglene var helt andre steder.Jeg fant igjen teltet ute i "vannet" ved siden av, omtrent midt i og  på bunnen halvt under vann. Da var det bare en ting å gjøre, bade og så pakke sammen utstyret og kjøre til Molde.

Kom frem også denne kvelden rundt midnatt. Satte opp dog house teltet ved strandkanten hvor jeg viste det skulle være masse gråhegre på fjøre sjø. Gjorde kameraet klart og la meg til å sove. Våknet i fire tiden, kikket ut og så måker. Da snudde jeg meg bare rundt og sov videre. Sånn ved nitiden kikket jeg igjen ut og da var det i hvertfall to av ønsket art utenfor teltet. Avstanden var for stor til å begynne med og lyset ble for hardt da de kom på skuddhold. Ikke min dag i dag heller så det ut til.


Ved lunchtider pakket jeg sammen utstyret og bar det opp i bilen. Måtte gå et par vendinger og la merke til en liten kar som laget masse lyd. Han hadde vel rede eller unger et eller annet sted på enga.  Klarte å komme i posisjon og satte på 1,4 teleforlengeren på 500 mm linsa. 


Kjørte så bort til Terje Sylte og fikk en kopp kaffe før vi kjørte bort til det nye skjulet hans. Fint nytt miljø for bilder av både mår, småfugl og ekorn. Jeg brukte resten av dagen i skyggen under furutrærne og ble enig med Terje om å møtes i båthavna ved femtida på kvelden. Noen småfugl og ekornbilder ble det de timene jeg satt der, men ingen hakkespett.Ikke den store fotografiske utfordringen, men jeg synes det er trivelig å sitte å se på småfugl og ekorn mens en venter på det en kommer for å ta bilder av. Tida går så mye fortere.


Som avtalt møtte jeg opp i båthavna ved femtiden. Først var det ut å fiske og så var det å komme seg bort på terneplassen til Terje. Dette skulle vise seg å være utfordrende nok.

Terje kastet ut matbitene, en  etter en, og tok bilder mens jeg hadde fokus på fotograferingen. Vi tok 7 - 800 bilder hver. Terje behodt 1% mens jeg har beholdt omtrent det dobbelte. Et problem var at ei krykkje også begav seg inn i matfatet. Det gjorde at jeg ikke bare fikk ternestup, men også krykkjestup.


Synes bildet over er litt artig siden vannfilmen over hodet på terna ikke er brutt ennå.


Her skulle det ha vært ei terne som tok matbiten . Speiliga på dette bildet var den beste vi hadde den kvelden. Krykkjer må vel også ha mat?


Etter turen på sjøen, gikk Terje hjem til fjernsynet for å få med seg VM finalen, mens jeg gikk til mårskjulet. Fikk besøk omtrent som Terje hadde forutsatt, men han var der bare et minutt eller to. Ikke så mange nye bilder, men ett som jeg er fornøyd med.

Dette ble jo også ei helg med noe forviklinger, men besøket i Sylteland reddet helga. Det er alltid trivelig å besøke Terje, så nok en gang: Takk for en trivelig søndag!

2 kommentarer:

  1. Flott serie med bilder, ekorn og mår blir mine favoritter :-)

    SvarSlett
  2. Takk for kommentar. Ja, det er ofte det enkle som blir bra.
    :) fortsatt god sommer

    SvarSlett