tirsdag 25. oktober 2011

Spurvhauk i Dalen

Jeg fikk helt plutselig en mail fra Jostein om at nå var det liv i småfuglskjulet hans, Flere spurvhauker holdt på i timesvis å jakte på nøtteskrike. Masse muligheter for spesielle bilder!  Samme dag kom blogginnlegget fra Roy Mangersnes sitt besøk i Wild Foto. Etter å ha sett på bildene tok det ikke lang tid å bestemme seg for å ta en tur. Det var bare å finne en ledig dag.

Bror min og jeg kjørte fra Asker fredag etter jobb og kom frem til Jostein ved åtte tiden på kvelden. Der møtte jeg Dag Vennesland, som jeg hadde vært sammen med i Masai Mara bare noen uker tidligere. Vi var begge like overrasket over å treffes så snart igjen, veldig trivelig.
Det ble en kort natts søvn og så bar det opp gjennom skogen i mørket over glatte steiner og enkelte gjørmehull, som det var en fordel ikke å tråkke opp i. Ikke alltid så lett å få med seg alt i lyset fra ei lommelykt når bakken er bratt, sekken tung, pusten gikk som en blåsebelg og hjertet slo hva det klarte. Strabasen tok drøye førti minutter før vi var oppe.
Vi fikk installert oss i hvert vårt telt før sola nærmet seg horisonten og lyset begynte å komme.


Det første jeg klarte å skimte, var at det var fugl som beveget seg rundt maten i tussmørket. Ingen spurvhauk kom på kvisten med morgenhimmelen som bakgrunn, men det ble ei nøtteskrike. Forsøke litt forskjellige lukketider hvor bildene varierte fra ren silhuett til denne som jeg foretrekker.

Litt senere fikk jeg også øye på hauken da den satt i ei bjørk litt lenger unna. Grei plass å ha for å få oversikt over "jaktområdet" .
Jeg forsøkte å følge hauken i flukten med 300 mm, men den var for rask for meg. Han kom ut av søkeren og så var hele angrepet over før jeg fikk løftet blikket opp fra kameraet. Jeg måtte bytte objektiv til 70 - 200 for å klare å henge sånn noenlunde med i svingene.  Bildene under hare en brennvidde på 150 mm.
Jeg ble ikke fornøyd med fluktbildene fra den dagen. Teknisk sett holder de ikke mål og bakgrunnen ble for rotete. Skulle det bli noen skikk på dette, så måtte jeg ta en tur en dag til.

Fikk imidlertid en del bra bilder af spurvehauken på kvist med forskjellig bakgrunn. Det ble ikke bare hauken på kvist, men en del bilder av nøtteskrike og flaggspett som også var innom foringsplassen.
Neste tur ble nesten samme programmet som første gang. Reise rett fra jobben, en trivelig kveld hos Jostein og så opp i otta. Nå hadde jeg bestemt meg for å forsøke å få flukt og angrepsbilder på nøtteskrikene.Ting skjer ikke som man planlegger eller ønsker seg, denne gangen hadde vi hauken inne på foringsplassen en times tid før ni, det vil si mens lyset var for dårlig til å ta fluktbilder. Så det ble masse bilder av nøtteskriker. Noe måtte man jo finne på.


Vi fikk imidlertid et par hauker innom en ti minutters tid på ettermiddagen. Det ble ikke mange sjansene på flukt, men jeg synes det var bra med lys på fuglen og delvis skygge som bakgrunn. Så om man ikke alltid får det som man vil, så får man av og til noe annet som også er OK. Skulle gjerne tatt en tur til, men det spørs hva tiden tillater og hvor lenge haukene holder seg i området. Eksperter har uttrykt forskjellig mening, men så lenge det er mat, så kan det være de blir. Spurvehauk i et hvitt snølandskap vil også være et spennende motiv.
Det har blitt litt tett med innlegg fra min side en stund, men nå er jeg sånn noenlunde ajour. Det blir litt helgefotografering utover og en tur til Ole Martin før jul, så er dette året slutt.


16 kommentarer:

 1. Nydelige bilder av fuglene. Så fin nøtte skrika er med vingene utspillt. Spurvehauken er staselig da. Flott innlegg og spennende lesing.

  SvarSlett
 2. Bilde nr 5. og de to nederste bildene er veldig bra.Flott innlegg.

  SvarSlett
 3. ..og du beskylder meg for å ha ADHD. Da lurer jeg litt på hvor mange H'er du har i din diagnose? Når det er sagt har du levert en del kanonbilder på bloggen din i det siste. Spesielt bilde nr 5 fra siste innlegg burde stå til gull uansett hvor det leveres. Litt artig å høre om du brukte autofokusen på dette eller om du hadde manuell forfokus... Flott levert!

  SvarSlett
 4. Fantastisk serie! Jeg er misunnelig..

  Trond

  SvarSlett
 5. Hei Kåre

  Må si du har fått uttelling for dine turer til Dalen. Knallflotte bilder du presenterer her. Bilde 5 er nevnt av flere her. Jeg liker lyset og stemningen i nr 3, herlig bilde men fuglen er litt for midtstilt. Eller så er de 2 siste bildene flotte.

  Henrik

  SvarSlett
 6. Veldig bra bilder supre haukebilder og fluktbilde nr4 med nøtteskrike.
  morten

  SvarSlett
 7. Hallo, Kåre.
  Det er kjempegøy å se dine bilder av spurvehaukene. Mange flotte bilder av en spennende art. Det er fantastisk å sitte på nært hold og se spurvehaukene jakte. Nå i høst har jeg bare brukt 200-400 med 1.4x converter. Tror jeg må gjøre som deg og heller prøve med 70-200. Nøtteskrikene og skjærene sitter ofte på en sittepinne bare 3 meter fra glugga i bua vår. I det siste har en ung spurvehauk ofte angrepet når de sitter akkurat på den pinnen. Skal forsøke meg på litt actionbilder.

  Misunner deg tur til Flatanger. Håper å få til en tur til neste år. Ellers er det imponerende hva du får til av fotoreiser! Hva er hemmeligheten? Mvh Willy Gill

  SvarSlett
 8. Gratulerer med mange flotte bilder! Nr 5 er jo et lite blinkskudd :o)

  mvh Espen Bergersen

  SvarSlett
 9. Hej Kåre, Verkligt fina bilder o fin läsning du bjuder på!

  SvarSlett
 10. En variert uttelling fra Dalen dette.
  Femen er bare knall skudd ellers meget fine de andre og.

  duy

  SvarSlett
 11. Jeg er litt overrasket over at bilde 5 har skapt så stor begeistring. Jeg tenkte å slette bildet pga bakgrunnen, men tenkte jeg måtte ta med noe fra flukt på tross av at det ikke holdt mål. Det er vel det som er med bilder, øynene som ser og hvilken opplevelse det formidler. Noen ganger er det fototekniske det viktigste.

  Ole Arnfinn
  Jeg har forsøkt med autofokus. Den hang bare med så lenge jeg klarte å følge fuglen i flukt etter at den lettet fra kvisten og det var ikke lenge.
  Så forsøkte jeg å sette på manuell rett over der nøtteskrikene spiste på brødet of med f 8,0 for å få litt dybdeskarphet. Det fungerer av og til, men mesteparten av bildene er ikke skarpe nok. Man må ganske enkelt ha mange sjanser for at noen få skalbli brukbare.

  Kåre

  SvarSlett
 12. Hei Kåre!
  Spennende å se hva du fikk til fra ditt skjul i morgenlyset/motlyset. Flotte actionbilder av nøtteskrike og hauk, sikkert lurt å bruke 70 - 200 mm linsen. Jeg er også imponert over hvordan du greier å lage flotte spurvehaukportretter der fuglen sitter, sylskarp i vakkert lys - og mørke bakgrunner. Du er en virkelig flink og meget aktiv naturfotograf!

  SvarSlett
 13. Hei Dag.
  Takk for tilbakemelding. Når møtes vi neste gang? Håper på at fuglene holder seg der til snøen kommer. Kommer du da? Jostein har flyttet kamoene litt lenger ut mot kanten og da bør vi kunne få duset ut bakgrunnen også på fluktbildene.

  Kåre

  SvarSlett
 14. Hei Kåre

  Flott serie du har fått av spurvehauken.
  Så har jeg fått gått igjennom resten av afrikaturen din i innleggene under og for en tur det har vært med flere blinkskudd i mine øyne!!!

  Ha en fin fotohøst videre.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 15. Mange svært bra bilder hvor nr 5 blir min klare favoritt.
  Ha en fin fotouke.

  ketil

  SvarSlett
 16. Godt nytt år Kåre! Mye bra her. Min favoritt er nr 5 fra toppen. Jeg ønsker deg et bra nytt fotoår!
  Mvh Kjell G

  SvarSlett