søndag 3. februar 2013

Moskus i vinterfjellet.

Sist vinter var jeg oppe på Hjerkinn uten å få noen bilder av moskus i vinterfjellet. Det var bare å forsøke på nytt. Denne gangen hadde jeg avtalt med Roger Brendhagen at vi skulle ta turen sammen.
Lørdag morgen kjørte vi ut og speidet med kikkert fra E6. Vi så at det sto en flokk i kanten av Nystugguhø, men bestemte oss for å forsøke å finne flokken som Roger visste hadde stått på Tverrfjellet den siste måneden.

På med trugene, siden det var relativt hardt, isete og lite snø. Etter i underkant av to  timers gange fant vi flokken på 18 dyr. Vi hadde ikke mer enn så vidt stukket hodene våre over kanten før flokken satte seg i bevegelse. Så sky hadde jeg ikke sett dem før.
Etter hvert roet flokken seg og vi fulgte den resten av dagen. Litt kaldt var det, med en god bris og omkring -17 C. Det betydde ikke mye når man er godt kledd og har slike motiver å arbeide med. Vi glemte nesten å spise matpakka og sjokoladen som lå i sekken.De unge oksene kan ikke la være og prøve seg, selv om det er vinter og lavt næringsinnhold på maten de finner på toppene. De må tross alt måle krefter.


Dagen gikk fort og siden det var fullmåne, drøyde vi  nedturen til vi fikk med oss moskus i månelys med Hjerkinn i bakgrunnen. Det er ikke bare moskus som gjør seg i måneskinn, men også en kjent ambassadør for Nikon!


Søndagen ble turen lagt til utsikshytta som Snøhetta har tegnet. Den var stengt for vinteren, men Roger hadde fått beskjed om at det sto en kalv der som var forlatt av mor og så ut til å være dårlig. Politiet på Dombås ble varslet, og vi gikk opp sammen. Vi fant ikke bare en kalv, men to. Den ene hadde tydelig munnskurv og hadde en bakfot som ikke så god ut. Den andre var frisk og vil sansynligvis klare seg på egen hånd gjennom vinteren. Viltoppsynet ble senere informert og de ville nok ta de nødvendige tiltak etter at vi hadde dratt.


Den andre kalven så som sagt ut til å være i fin vigør. Litt frisk vind gjør nok nytten i stedet for en hårføner.
Jeg hadde tatt meg en dag ekstra fri og tok turen opp igjen på mandagen. Vinden var da i følge Yr på -7 - 9 m/sek, men det var noe helt annet som møtte meg den dagen. Det passet bra for den type bilder jeg var ute etter, men vinden tok både solblenderen på min 70-200 mm og beskyttelsen på 300mm. Godt at det finnes nye hos Interfoto. 
Jeg fant flokken omtrent der jeg trodde den skulle stå. Godt var det, for å lete i den vinden på alle toppene hadde ikke vært enkelt. Også denne dagen reiste dyrene seg opp da jeg stakk hodet over åskammen. Jeg som trodde de hadde dårlig syn. Ei ku og en kalv ble imidlertid liggende litt lenger.Tenkte jeg måtte avslutte denne serien med samme motiv som jeg begynte, moskus med Snøhetta i bakgrunnen. Må nok tilbake flere turer i vinter, det er dette miljøet man får frem hardførheten til dette dyret.

På vei hjem tok vi en tur etter elg i skumringen. For meg som ikke har så mange bilder av denne arten, ble det litt rart å se to okser med hornene fortsatt intakt.


16 kommentarer:

 1. Gode moskusbilder dette! Liker best de siste, i snøfokk. Det gir det lille ekstra til bildene og sier litt om hvilke forhold disse dyrene lever under. Kunne godt tenkt meg en tur oppover selv i vinter, får håpe jeg får det til :)

  SvarSlett
 2. Knall fin serie av moskusen, likte alle sammen. Vanskelig å velge ut noen favoritter blant så mye bra, men nr 3, 7 og 15 er mine favoritter

  SvarSlett
 3. her var det mange fine bilder, liker spesielt godt nr 5 og 15

  SvarSlett
 4. Mange flotte bilder Kåre :) Bra du samler opp så møtes vi til dyst i Villmarksliv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg deltar ikke i år.
   Skal vurdere situasjonen om ett år på nytt avhengig av hvor mye jeg har vært i Norden. :-)Skjønner ikke logikken med å kutte ut Island og Danmark, men det er vel fordi Asle har turer til Finnland med bjørn etc. For mye bur foto etter min mening.

   Slett
  2. Skal ikke delta sjøl heller Kåre :) Skjønner ikke logikken med å utestenge bilder tatt utenfor Norden, for hvor bilde er tatt sier ingenting om det er ett bra eller ett dårlig bilde. Bjørn og ulvebilder fra Finland er gått ut på dato.

   Slett
 5. Her er det sikkert mulig å finne et gullbilde!!

  SvarSlett
 6. Vilken fin serie av ett djur som man inte känner till så mycket. Otroligt att de kan leva i den kylan så bra
  Bilden på älgtjurarna är jättefin, att de har hornen kvar.....

  SvarSlett
 7. En flott, flott serie fra Dovre. Det siste av moskusene er en skikkelig høydare, knallbra!

  Knut Børge

  SvarSlett
 8. Knall serie som viser moskusen i sin barske miljø.
  Flott fotografert. Du får nok mange premier for denne serien. Lykke til!
  Fra Hilda

  SvarSlett
 9. Du har fått god betaling fra Dovre. Nr 12 til 15 var spesiellt bra, synes jeg.
  Mvh
  Torbjørn Wingsternes

  SvarSlett
 10. Dette var en flott serie av moskusen i tøft vintermiljø! Nr 13 & 15 ble mine favoritter her, veldig bra :-)
  Rune

  SvarSlett
 11. Så morro at du fikk så mange bra bilder av moskusen. Mine enere ble bilde nr 13 og 15.Jeg har også en drøm om og komme meg opp til Dovre og Snøhetta for å forevige moskusen vintertid.

  SvarSlett
 12. Takk for mange og posetive tilbakemeldinger.
  Må nok innrømme at det ikke blir siste turen i vinterhalvåret.

  SvarSlett
 13. Ser ut som du har hatt en vellykket tur. Liker spesielt godt uværsbildene og bildet av Nikon oksen :)

  ketil

  SvarSlett
 14. Inspirerende å se hva dere fikk til !! Flotte bilder av spesielle dyr i beintøffe omgivelser.

  SvarSlett