søndag 2. september 2012

Bever i Øyeren.


I sommer har det vært en del turer opp til Øyerendeltaet. Det har vært noen turer med Henrik og fotografering fra båt, Jeg har imidlertid lagt ut flytende skjul for å få bilder i lav vinkel. Plassen jeg har lagt ut flåten er i le for båter som kjører forbi.
 
Håpet har vært at en bever skulle svømme forbi på nært hold og la seg villig fotografere. Det viste seg fort at å ligge med kamodress utenpå våtdrakta ikke var nok. Jeg måtte sette opp kamonett  i tillegg for at jeg ikke skulle forstyrre dyrene. Når denne erfaringen var gjort og korrigert har jeg fått flere på nært hold, men de har kommet inn bakfra on nesten vært borti bena mine. Artig opplevelse uansett!
 
Dette prosjektet har med andre ord begynt med noen ideer og så har jeg endt opp med helt andre resultater. Sikkert ikke uventet, man erfarer noe hver gang man ligger to - tre timer i vannet med våtdrakt.
Til å begynne med lå jeg langt inne og tok bildene mens beveren var i skjul under trærne. De dukker opp av vannet på de underligste steder og det er ikke alltid lett å få øye på demNoen ganger ender det med ett plask etter et par bilder, andre ganger bryr den seg ikke om lydene fra kameraet. Uansett så tar det ikke så lang tid før den legger ut på svøm til andre steder hvor det sannsynligvis er mat å hente. Da er det stort sett bare å pakke sammen utstyret, for den returnerer ikke før etter at fotolyset er borte.
 
 
Det flytende skjulet er ikke så mobilt som båt, så hvis beveren ikke er der er det bare å vente til den kommer ut fra hytta si. Noen ganger bare dukket den opp og svømte avgårde, andre ganger var den litt rundt omkring og var mer fotogen.

Jeg har også måttet være litt forsiktig med å bevege meg, båtene i kanalen lager masse sjø som lett kan drukne et kamera og hvis strømmen i kanalen fikk tak i meg, vil jeg nok drive fort og langt før jeg kom meg på land igjen. Den største utfordringen er nok, myggen. Myggolje hjelper på, men løser ikke problemet. Det har jeg klart å leve med, men en kveld gikk jeg tom for spray og den natta sov jeg ikke mye. Vet ikke hvor mange stikk det ble.
Etter hvert som sommeren har gått mot slutten, har båttrafikken avtatt og jeg har beveget meg ut i mer åpent vann hvor kveldslyset har kommet. Det er mye som skal klaffe for at bildene skal sitte. Har fått den oppe på en stokk med sol i pelsen en kveld

Neste kveld kom det noen skyer og så var gråfilteret på plass. Ikke samme spruten i bildene.

 


Lurer på hvor lenge jeg holder ut og svømme med beveren. Vannet blir fort kaldere!!
 
 

5 kommentarer:

 1. Så det var deg. Har sett og hørt om kamuflasjen din fra flere. Var du der i kveld? Jeg var ute med folk på fotokurs og var innom med veteranbåten vildanden. Fine bilder! Øystein s.

  SvarSlett
 2. Du er kreativ...
  Flotte bilder..likte godt dem to siste!

  Monika

  SvarSlett
 3. Jeg vet hvor mye innsats det ligger bak dette, og jeg har veldig sans for det du driver med. Jeg følger deg også på beskrivelsen av prosessen ....der målet blir justert ettersom erfaringer høstes. Du har fått noen flotte beverbilder med lavt standpunkt. Gratulerer !

  SvarSlett
 4. takk for tilbakemelding.
  Jeg har nok etter hvert kommet til at skal jeg få bilder som "sitter" må jeg bruke mer tid og fokusere mer på ett tema ad gangen. Jeg forsøker nok i større grad å utvikle egene prosjekter etter hvert. Så får vi se i hvilken grad jeg lykkes med det.

  SvarSlett
 5. Spennende å fotografere bever.Her har du virkelig fått godt betalt for beide. Mange bra bilder du serverer her. Liker også veldig godt gullbilde i forige innlegg.

  SvarSlett