mandag 11. juli 2011

Lofoten, ikke bare midnattsol.

Så er første uke av årets sommerferie over. Vi hadde leid bil og rorbu i Henningsvær for en uke. Kunstgallerier, fiskevær, natur og midnattssol sto på programmet.Jeg hadde med meg kameraet og håpet at det skulle bli litt tid til å fotografere fugler også, ikke bare ta standard feriebilder. Litt fikk jeg i hvertfall med meg. Informasjon om steder som var verdt å forsøke seg på fant jeg i Guide til Norges fugleliv og så fikk jeg noen tips fra Jon Olav Larsen. Det var kjekt å få med seg noen lokale tips.

Det jeg var mest fornøyd med, var at jeg fant et vann med storlom, og der kom jeg på skuddhold uten å bruke kamo. Jeg lå flat i timesvis og må innrømme at det ikke er lett å håndtere 600 mm på frihånd med lavt standpunkt. Mye som gikk i søppelbøtta, men det ble tross alt noe igjen som passerte.Paret hadde to unger som ble passet godt på. De var ikke langt fra en av foreldrene noen gang. Det virket som om føden besto av noen små kryp som de plukket i vannet og så var det fisk fra sjøen, som ikke var langt unna. Skal jeg tippe så var det en tur hvert 45 min i snitt, men på natta lå de og "sov" inne i sivet.Jeg fikk til litt panorering. Lukketiden her var 1/250 sek. Skulle gjerne ha kommet lenger opp, men da må det nok mer øvelse til.


En morgen jeg lå flat  på steinen min kom hele familien svømmende helt inn på nærgrensa av objektivet. Artig å se denne fuglen på så nært hold.

Jeg kunne ikke la fristelsen gå fra meg, måtte bli med på havørnsafari. Nær Henningsvær  holder det til tre par, og alle fikk ei sild hver. Ikke mye å skryte av for en fotograf, men artig tross alt. Det var masse galt, fisken ble kastet ut uten at man tok hensyn til lys, stupvinkel eller bakgrunn. Bedre hos Ole Martin som vet hva han holder på med.


Ute på Eggum fant jeg et heipipelerkepar som hadde unger ett eller annet sted i enga med markblomster. De hadde ett eller to stopp på vei til ungene, noe som passet bra for meg. Fikk ikke tid til å lete etter andre arter der, men det var tydelig et sted som stod omtalt i utenlandske guidebøker. Parkeringsplassen var full av bobiler med turister som skulle se midnattsola.


Oppe på Austvågøy fant jeg ei strand som hadde bra med fugl på fjære sjø. Fikk en dag der, men da bommet jeg litt på floa. Det var tydelig mer liv ved fjære sjø.


Sandlo og rødstilk og myrsnipe kom på skuddhold etter hvert. I løpet av en dag kan man få med seg diverse arter.


11 kommentarer:

 1. These pictures are really wonderful,
  your a great photographer....my compliments.

  greetings from Holland, Joop

  SvarSlett
 2. Oi, her har du fått rene leksikonet med fugler fra Lofoten. Flotte bilder og helt sikkert mange nydelige naturopplevelser. Tusen takk for titten!

  SvarSlett
 3. Some stunning images there, especially the Black-throated Diver images. Steve

  SvarSlett
 4. Hvilken innholdsrik tur til Lofoten.Mange bilder jeg liker her.

  SvarSlett
 5. flotte fuglebilder spesielt nærbilde av lomen men jeg liker nummer 1 best fantastisk stemning + fyrtårn.
  morten

  SvarSlett
 6. Virkelig flott turbeskrivelse med god uttelling og flotte bilder her..
  Storlombildene falt ekstra i smak, skikkelig løn for antall timer venting du hadde her...
  Ha en riktig God Sommer Kaare..

  Ole Arne

  SvarSlett
 7. Ser att du haft en fin tur, och grattis till storlombilderna!
  Men även de andra bilderna håller hög klass som vanligt från dig Kåre !

  SvarSlett
 8. Meget flotte bilder fra et flott område du presenterer. Likte spesielt godt bilde nr.2 - med ungene. God tur og ferie videre!

  SvarSlett
 9. Fin samling bilder fra Lofoten dette. Storlombildene ble mine favoritter her, kanskje særlig den lett panorerte :-)

  Mvh Rune Olsen

  SvarSlett
 10. Hei Kåre

  Må si du har hatt bra uttelling på Lofotturen, mye bra fuglebilder. Storlombildene ble mine favoritter.

  Mvh Henrik

  SvarSlett
 11. Takk for tilbakemelding.
  Det var nok storlommen jeg brukte mest tid på og som jeg vet det blir lenge til jeg kommer på så kort hold av igjen. Nesten fristet tilå reise tilbake en annen gang.
  Lofoten har mye å by på så det er nok ikke bortkastet å bruke både en eller to uker i det området.

  Kåre

  SvarSlett