mandag 6. september 2010

Reinslakting.

Med september kommer høsten og slaktetid for husdyr på sommerbeite og jakt på elg, rein og annet småvilt, med andre ord, tid for høsting. Jeg har sett reinsgjerdene i Valdres flere steder og derved blitt minnet om at slakting av rein også er en mulighet til å få noen fine bilder. Ole Jørgen Liodden har flere gode bilder fra  Valdresflya. Jeg har tenkt tanken uten å ha gjort noe med den.

Tilfeldighetene ville det slik at denne helgen var jeg med min kone på tur til Bitihorn.  På stien mot toppen kom vi i prat med noen som fortalte at denne helgen var det slakting av rein ved Olefjorden. Jeg grep muligheten og reiste dit for å se på og forsøke å ta noen bilder.


Den moderne tid har også nådd denne næringen, helikopter ble brukt til å drive dyrene sammen og inn i innhegningen hvor man skilte ut de dyrene som skulle slaktes fra de som får leve videre. På denne slaktinga ble jeg fortalt at de plukket ut de minste kalvene og de som var for gamle, 10 år er aldersgrensa. Senere i høst er det en ny slakterunde. Da er det bukkene som plukkes ut, men det skjer først etter at parringa er over. 
Under sorteringen plukkes dyrene ut, de som skal sendes til de evige jaktmarkeder sendes ut ei luke, mens de kalvene som ikke er merket og som får leve videre sendes ut en annen luke for merking. En ny farge for hvert år slik at man kan bestemme alderen på reinen.

9 kommentarer:

 1. Hej Kaare!
  Intressant läsning. Har jag inte heller varit med om. Man upptäcker mer o mer hur mycket som finns kvar att utforska! Riktigt läckra bilder där bild nr 2 är "sagolik". Vackert !

  SvarSlett
 2. Reinslakting er en morsom greie, fikk oppleve det nord i Sverige i fjor. Men maken til det motlysbildet fikk jeg ikke til, det er noe å henge på veggen!

  SvarSlett
 3. Flotte bilder.. spesielt det flokkbildet hvor solen kommer lavt inn i mot..det er helt utrolig bra...her kan man virkelig si at et bilde sier mer enn tusen ord...fantastisk stemnings-gjengivelse..

  SvarSlett
 4. Hei Kåre

  Bilde nr 2 er utrolig bra. Mesterlig utnyttelse av motlyset! Men kunne tenkt meg å se dette motivet i et litt tettere utsnitt også uten den lyse himmelen oppe i høyre hjørne.

  Mvh Henrik

  SvarSlett
 5. Enig med de andre her. Bilde nummer to er virkelig i toppklasse! Lekkert!

  Har selv vært med på reinsamling og slakting. Virkelig en opplevelse!

  Knut Børge

  SvarSlett
 6. Absolutt enig med de andre og forslaget til Henrik.
  En utrolig flott opplevelse du har fått med deg på denne turen.

  mvh duy

  SvarSlett
 7. Hei.

  Takk for komm alle sammen. Jeg får prøve med litt hardere beskjæring.

  Kåre

  SvarSlett
 8. Bilde nummer to er et gullbilde - om du cropper det litt. Bringer tankene i retning Dantes Inferno.

  SvarSlett
 9. Øystein.
  Ja, det er vel den samme meldingen Henrik også gav meg. Synes jeg må ha litt igjen av sola så man skjønner hva det er.
  Kåre

  SvarSlett