fredag 24. september 2010

Moskus på Hjerkinn.

Etter reinsdyrslakting gikk turen mot Hjerkinn for å ta bilder av moskus, forhåpentligvis i brunst. På veien opp stoppet vi på Dombås for å proviantere, stakk innom hytta vi hadde leid for å legge fra oss noe utstyr, og så var vi klare for første økt inne i skytefeltet. Det åpnet for sivil ferdsel kl 1600. Siste salve hadde ikke gått, så vi ble ventende ved bommen i over en time. Da vi enderlig kom oss opp til neste bom, den ved Snøheim, begynte vi å speide etter moskus . Det ville ikke være fotolys lenge, så det var bare å bruke tiden best mulig.

Heldigvis fant vi et par okser ikke langt fra veien på den andre siden av bekken. Litt vassing måtte til for å komme over. Det var tydelig at hormonene bruste i blodet til de to oksene, men de var ikke tøffe nok til å ta opp kampen med noen av de gamle.  God underholdning så lenge det varte i kveldslyset.


Så var det bare å komme seg tilbake til hytta, lage mat, hente Duy og deretter i seng for å få noen timers søvn før lørdagens økt.

Også denne dagen kjørte vi inn til Snøheim for å se etter dyr. Vi lot de to oksene fra fredagen være i fred, men gikk heller mot ei større gruppe som vi så lenger inn i fjellet på andre siden av Svånålegeret. Heldigvis var det enkle broer som gjorde det enkelt å krysse elva.Disse dyrene lå stort sett rolig på tross av mange fotografer hang rundt.  Bare å roe det ned i påvente at noe skulle skje.
Etter noen timer med venting og få muligheter for nye motiver, bestemte vi oss for å forsøke lykken andre steder. Nest flokk så vi høyt oppe, på toppen av Tjørnhøkollen, så da var det bare å legge i vei. Vel oppe kom vi fort på "skuddhold" av flokken og fikk noen nye motiver.


Det var tydelig å se at sjefen gikk rundt og sjekket status hos kuene, luktet først og prøvde seg hvis det var OK ellers gikk han videre til neste. Han syntes ikke å bli lei av denne runddansen, det vil vel være vært strevet en dag. Vi fikk ikke oppleve det, men bare ett forsøk, tror jeg. Vinkelen på bildet ble i hvertfall ikke den beste.Litt artig å se dette ansiktsuttrykket. Har ikke sett noe lignende på noen av turene jeg har vært på tidligere. Må vel ha noe med brunsten å gjøre.
Etter noen timer kom vi på relativt nært hold til å ta noen portretter av dyrene.
Timene gikk fort og det ble tid for å bevege seg tilbake til bilen før mørket kom. Søndag ble det kun en kort økt før vi kjørte hjem. Landskapsfoto sto da på agendaen.

6 kommentarer:

 1. Hei Kåre!
  Dere fikk knall start med styrketest på disse oksene, men jeg kjedet meg på toget med en forkjølet dame ved siden av. Joda,jeg synes turen var topp og fikk god utbyttet av den med minnerike bilder.
  Den berykte fotografen er ikke min favoritt, derimot lepper vrenging og v1 faller jeg for. Vi kom nært som en kan drømme om. En vintertur i snødrevet hadde vært interessant.

  mvh duy

  SvarSlett
 2. Bara att gartulera. Du tar fina bilder som vanligt. För en "sörlänning" är det exklusiva motiv dessa oxar!

  SvarSlett
 3. Hei Kåre

  Det øverste bildet er rått!! Har har du klart å få frem at det er fart, action og rå styrke der de to store oksene stanger mot hverandre, samtidig fått det skarpt. Eller så er bildet med oksen som vrenger opp leppa originalt, aldri sett det før.

  Mvh Henrik

  SvarSlett
 4. Hei Kåre

  Du har fått mange flotte bilder på turen.
  Holder en knapp på 1,6 og 7. Det er høst og vinter som gjelder på moskusen for å få de riktig god bildene som her.
  Håper selv å få tatt turen opp på de årstidene engang.
  Flere fine bilder ble det fra reinslaktinga og ser jeg.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 5. Flotte bilder av moskusen dette, liker godt det øverste, masse fart og tyngde i de svære kroppene der, man venter bare på smellet. Liker også det nest-nederste, familieidyll på høyfjellet!

  Mvh
  Øyvind

  SvarSlett
 6. God kveld alle sammen.
  Takk for tilbakemelding!! Synes det er en utfordring å få til noen nye vinklinger og situasjoner hver gang jeg fotograferer moskus. Denne gangen gikk det, så jeg er fornøyd. Hjelper også på kreativiteten å være flere sammen.
  Kåre

  SvarSlett