søndag 6. februar 2011

Sri Lanka, Yala National Park andre dag.

Etter noen timers søvn var jeg klar for et nytt forsøk på å få festet leopard på brikka. Nå gav jeg beskjed til guiden og sjåføren at alt annet enn leopard hadde annen prioritet. Valg av kjørerute og hastighet på jeepen innover i parken bar preg av at nå skulle vi få det til. Det bar innover på den humpete veien, men det første som møtte oss var ikke noen leopard, men en jungel hane.


Det neste som vi måtte stoppe for, var en påfugl i full kurtise. Det er ganske fint å se på, og det blir bra lyd i fjærene når den viser seg frem for hønene. Ingen av de gangene vi fikk se kurtisen resulterte det i noe mer, så tiden var vel ikke helt moden ennå.
Vi måtte til slutt innse at heller ikke denne morgenen ville vi få kontakt med noen av leopardene. Tar for kuriositetens skyld med et bilde av den jeeptypen som ble benyttet av flest selskaper, gamle Land Rovere med firehjulstrekk. Det var greit nok å fotografere fra planet når man ikke delte bil med andre fotografer. Hver gang jeg fotograferte, stoppet han motoren og alle andre i bilen fikk beskjed om å sitte helt stille. På den måten klarte jeg å bruke stativ med 500 mm og 2x converter.
Når vi stoppet på plasser for å spise litt, kunne vi også gå ut av bilen. Her oppdaget jeg fort at en flokk apekatter holdt til. Artig innslag, om de ikke var sjeldne, så var de i hvertfall underholdende.

Tiden flyr, og det ble ikke lange stoppet før vi var på søk igjen. Sjåføren begynte nå å bli litt flau over at vi ikke fikk se noen katter så det var bare å stå på. Tiden gikk uten at vi fant noen selv. Vi fikk heller ikke beskjed over mobilen om hvor den var observert. Denne formiddagen kom vi nok en gang forbi de halvgamle hannelefantene. Det var ikke bare påfuglen som var yr, men tydeligvis også elefantene. Dette synet hadde ikke noen av guidene mine sett på de over ti årene de hadde kjørt rundt i parken.


Etter lunch begynte det som før lunch, andre dyr kom på fotohold, nå var det en flokk villsvin. Ganske sky individer og ikke helt greie å ha med å gjøre.Endelig kom den telefonen sjåføren hadde ventet på. Jeg skjønte ut fra farta som ble satt opp og med hvilken målbevissthet han kjørte at nå skulle jeg få se / fotografere leopard. Vi kom frem blant de første og fikk stoppet bilen slik at vi kunne se dyret gjennom løvverket. Han lå og sov med hodet vekk fra oss. Ikke mye til fangst.

Siden det raskt kom til mange biler, var det ikke bare å ta opp den eneste plassen man kunne se dyret fra. Sjåføren min kjørte derfor frem, snudde og stilte seg i kø for andre gang. Jeg fikk ikke mange minuttene da heller, men posituren var tross alt endret noe.


Vi tenkte å forsøke en tredje runde, men før vi hadde snudd bilen ved neste veikryss, hadde den hoppet ned og ble borte. Jeg kom i hvertfall ikke hjem uten bilder av sorten.

Dagen sluttet som den begynte, med vilsvin og jungel hane.
En hel dag igjen i Yala, min siste sjense for denne turen.

4 kommentarer:

 1. Hei Kåre

  Da fikk du endelig festet leoparden til brikka. Det nederte leopardbilde er flott, hvordan det totalt avslappet henger over greinene. Synd du bare fikk den sovende med øynene igjen. den ser stor ut, hvor mye kan en katt som dette veie?

  Henrik

  SvarSlett
 2. Hei Henrik.
  Ja, det tok lenger tid enn jeg hadde trodd og man må ha flere møter med dyret for å få gode bilder. Heldigvis hadde jeg en tredje dag som gav best uttelling, men de bildene får jeg ikke gjort ferdig før jeg er hjemme igjen fra Japan. Får nok frem bildene rett over helgen.

  Kåre

  SvarSlett
 3. Jeg venter spent på litt mer action av leoparden.
  Men elefant akten er jo pluss likevel :)

  mvh duy

  SvarSlett
 4. Må ha vært en flott opplevelse, samt mange flotte bilder du har her fra denne turen..
  Gratulerer med leopard bildene..
  Gleder meg til og se hva du har på lur fra den tredje dagen din..

  mvh Ole Arne

  SvarSlett