fredag 11. mars 2011

Snøaper i Jingokudani Yaen-Koen, Japan

Første gang jeg så snøaper var i Natur og Foto som Tom Schandy hadde tatt. Disse bildene, og de han også hadde med av traner og ørn, gjorde at jeg fikk lyst til å dra dit. Japan er for mange et land langt borte og ikke lett å komme til, men jeg reiser flere ganger i året til den delen av verden i forbindelse med jobben. Så for meg var det en liten avstikker på en forretningsreise og å ta med kamera sekken.

I følge Yr skulle det være fem blå og litt snøvær, i grunnen bra forhold til å fotografere apene i uten at fotografen frøs for mye. Jeg hadde tatt med meg ull undertøy og gode støvler for ikke å fryse. Ankom Shibu Onsen fredag kveld direkte fra Norge. Det var bare å sjekke inn på en riokan, japansk type hotel hvor alt er som i "gamle" dager, spise middag på rommet og så ta et bad på japansk vis. Her vasker man seg først og så setter man seg ned i bassenget hvor vannet er så varmt at man ofte må bruke lang tid for å senke sitt legeme ned i. Da er det bare å sitte så lenge man klarer. Man blir både varm og tørst av dette. (Sover godt etterpå.)

Lørdag morgen var det en rask frokost og så bar det avgårde. 1,3km å gå fra parkeringsplassen og så var man der. Masser av apekatter rundt omkring og det var ikke helt få tilskuere heller. Mange hadde kamera av bra kvalitet, mens andre brukte mobiltelefonen. Det spilte ingen rolle, apekattene gikk mellom tilskuerne og over kameraet mitt mens jeg holdt på. Skjønner godt at dette har blitt en turistattraksjon.
Vannet holdt god temperatur. Skal jeg tippe etter å ha duppet fingerene nedi, var det nok litt over førti grader. Ikke rart at det ryker av vannet når det er noen grader under null i lufta. En konsekvens av dette var at jeg fikk problemer med dogg på linsa, bildene ble duse og etter en stund klarte ikke autofokusen å fungere. Det tok en stund før jeg skjønte sammenhengen.

Jeg ble litt fascinert av en liten unge som av og til hang på mor, men som også måtte prøve ut livet på egen hånd. Også i den "familien" var det nok av store brødre som skulle tukte de mindre.
Sesongen er i januar og februar, så jeg tenkte at begynnelsen av mars også ville være brukbart. Ønsketenkning er noe vi alle driver med, det var blitt for varmt allerede til at apene satt i poolen for å nyte det varme vannet, de gikk uti for å plukke opp kornet som ble kastet ut til dem. Resultatet ble ikke de bildene jeg hadde fantasert om, men sånn er det. Bedre lykke neste gang!
Speilinger var ikke enkelt å få til, vannet var sjeldent så flatt at det ble brukbare refleksjoner.
Når det er kaldt, pleier apene å dukke helt under. Som dere ser, skjedde dette ikke, de bare satt og plukket korn som enten fløt eller som sank på bunnen. Dammen var ikke så dyp at det var nødvendig å dukke for å få tak i maten. Så skal jeg få  bilder med snø på hodet og fullstendig våte aper, må jeg tilbake en annen vinter.

10 kommentarer:

 1. Hei!

  Flotte bilder!
  Likte spessielt godt bilde nr7.
  Når han drikker og speilbilde!
  Fantastisk!

  Ha en flott helg!

  mvh Knut Egil

  SvarSlett
 2. God kveld!

  Flott fortalt og for noen flotte bilder du har fått fra turen! De 2 siste bildene var mine favoritter!

  Mvh Leiv Arne

  SvarSlett
 3. Flotte bilder fra turen. Håper jeg får oppleve dette en gang i framtiden.

  Ketil

  SvarSlett
 4. Virkelig en interessant side! Mine favoritter er bilde nr 1 samt de to siste. Dette må jeg høre mer om Kåre! Kanskje treffes vi på onsdag?

  Mvh KjellG

  SvarSlett
 5. Du er ivrig ser jeg. For noen bilder!!!! Helt nydelige. Ser at du hadde med et bilde av hvordan dammen og området var og dere kommer nærme da. Så flotte bildene med speilingen var. Nydelige portrettbilder. Tusen takk for den flotte fortellingen og bildene. Skal nok innom her å se på de mange ganger. Ha en riktig god helg.

  SvarSlett
 6. Hei.
  Takk for posetive tilbakemeldinger alle sammen.

  Kjell, Skal forsøke å komme på møte onsdag, snakkes!

  Kåre

  SvarSlett
 7. Oi,oi,oi dette var flott Kåre! Bilde nr 1, 7 og 9 er som tatt ut av et fototidsskrift.

  Slike opplevelser med eksotiske dyr er foreløbig fjernt for min del. Håper når jeg får noen år til på nakken, så har jeg råd til en slik tur jeg også.

  Knut Børge

  SvarSlett
 8. Knut.
  Trenger ikke å være så dyrt å reise langt. Det krever kun litt jobbing på internett, så det får du sikkert til etter hvert.
  Det siste bildet vant 1ste premie på kveldens biofoto møte i Østlandsavdelingen.
  Kåre

  SvarSlett
 9. Disse apene er mange fotografers drøm !! Flotte bilder, det første og det siste bildet er mine favoritter. Godt du kom deg ut av Japan "i tide" !!

  SvarSlett
 10. For en opplevelse og for noen flotte bilder du har fått av snøapen her..
  En drøm dette, som jeg tror mange har om og få møte den vakkre snøapen..
  Liker alle bildene i denne flotte bildeserien godt Kåre..

  mvh Ole Arne

  SvarSlett