søndag 6. mai 2012

Grågås med unger.

Etter flere kvelder og morgener med fotografering av hegre hadde jeg observert at på den andre siden av bukta ved Räsö var det ofte både grågås, gravand, stokkand og noen andre arter. Dette var noe jeg godt kunne tenke meg å få bilder av. Det ble derfor flere netter til på den andre siden av bukta.

Det viste seg at endene ikke kom i nærheten av pop-up teltet. De holdt seg godt utenfor rekkevidden til 600 mm objektivet, ja til og med utenfor området vi kunne se dem fra teltet. Det overrasket meg at de var så sky. Må nok sette opp teltet og la det stå noen dager slik at de får venne seg til det for å få de bildene jeg er ute etter. Grågåsa var den eneste som nærmet seg, men også den gikk utenom.
Den første morgenen satte vi opp teltet ganske langt ute på "leira". Da gåsa kom gående opp på land med ungene etter seg, ble jeg ganske overrasket, hadde ikke ventet unger 1. mai. De kom rett mot teltet, gikk ut i vannet og begynte å svømme oppover elva. Etter hvert som avstanden ble mindre gikk de opp på land i en sirkel og så ned til elva igjen lenger oppe.

Endene hadde landet direkte i elva lenger oppe, stort sett ute av syne fra teltet og feil vei i forhold til der kameraet stakk ut av teltet. Ingen bilder av dem.

Neste dag la vi oss lenger oppe i elva for å håpe på at denne gangen skulle endene komme rett inn der vi lå. Det første vi fikk se var ei stokkand som kom svømmende oppover i "frostrøyken". Men da den kom på skuddhold, snudde den og svømte tilbake. Tok et par bilder etter hvert som han kom ut av disen og ble skarpere. Da jeg kom hjem og så på bildene, oppdaget jeg plastringen i nebbet og rundt nakken. Ikke pent å se på og tror nok ikke at denne anda kommer til å leve lenge.Etter hvert som lyset kom, kom grågåsa med ungene som dagen før. Det ble noen fine speilinger, men heller ikke denne dagen stilte endene opp for fotografene.
Det er jo alltid en som passer på, her følger siste mann med på om det skjer noe ved teltet før de forsvant ut av syne for oss, ungene kunne trygt gå videre.

Siden endene ikke så ut til å komme, grågåsa hadde forlatt oss og lyset begynte å bli hardt, var det tid for å bryte opp. Siste besøk var ei skogsnipe som kom innenfor nærgrensa. Ikke mye sky!


6 kommentarer:

 1. Grågås-bildene er nydelige !

  SvarSlett
 2. Flott av grågåsa i fint lys. Trist å se slike bilder som dette av stokkanda med ringen. Den sliter nok.

  SvarSlett
 3. Flotte grågåsbilder, der jeg likte versjon 3 og 7 klart best.

  Knut Børge

  SvarSlett
 4. Her var det mange bra bilder av grågåsa.Mine topper er bilde 5 og 6. Ønsker deg en fortsatt bra fotovår.

  SvarSlett
 5. Skarpe og flotte bilder - særlig av "grågåsforeldrene".

  SvarSlett
 6. Nydelig fangst. Jeg er nok mest svak for gråværslyset og bilde 3.

  SvarSlett