onsdag 14. september 2011

Amboseli National Park, Kenya.


Etter en 8 timers flytur, kort natt i Nairobi og 5 timers kjøretur, 200 km på tildels dårlige veier, kom jeg frem til den første parken jeg skulle besøke i Afrika. Hadde store forventninger til at jeg skulle få noen av glansbildene fra denne parken, elefanter i forgrunnen med Mt. Kilimanjaro i bakgrunnen med snø på toppen.
Parken ble etablert i 1974 og er på 392 km2. Den har et par store sumpområder som får vannet fra fjellene og disse danner grunnlaget for dyrelivet i parken. Jeg skal ikke gå i detaljer, men bare nevne at den rangeres som nr 2 etter Masai Mara i popularitet.

Første dagen ble en ettermiddagstur rundt et av sumpområdene. Der var det masse elefanter som gikk og vasset rundt med vannet langt opp på beina. Silkehegre og noen andre fugler gikk rundt den for å plukke opp mat som ble tilgjengelig. Ble litt fascinert av hannelefantene med store elfenbensstøttenner.


Jeg ble fortalt at elefanten har seks sett tenner som varer i ti år hver. Det vil si at elefanten kan bli seksti år, for når tennene er utslitt sulter de i hjel. Elfenben er fortsatt verdifullt så når et dyr dør, blir tennene hentet. Med jevne mellomrom brennes alt siden Kenya har tiltrått avtalen som forbyr handel med elfenben.


Thomsengazeller er det mange av over alt i parken. Masse dyr å ta bilder av, men jeg hadde lyst til å få noe mer ut av det enn kun et artsbilde. Må nok inrømme at det var ikke altid jeg klarte å få noe kreativt element inn i bildene på alle artene. Det blir tross alt slik at først sikrer man seg et artsbilde og så forsøker man å heve kvaliteten på bildene. Det har ikke altid vært mulig å få rett vinkel  og ønsket retning på lyset når man må ta bildene gjennom sidevinduet på en Toyota som må holde seg på veien. 


Jeg kom meg i hvertfall ut fra hotellet neste morgen for å se hva som jeg kunne få av bilder i morgensola. Sebraene var på vei fra nattleiet og til grønnere gress og vann rundt sumpene. Det hjalp også på bildet at dyrene hvirvler opp litt av det fine støvet.Sebraene er også artig å bruke noe tid på senere på dagen. De danner ofte artige mønstre i sine sorte og hvite drakter. Den er forresten unik for hvert enkelt individ.


Giraffer så jeg etter hvert flere av. Det er to typer, Masai  og Rothshildgiraff. Bildet under viser den siste typen. Man kan identifisere den ved formen på de brune flekkene og at føttene ikke har mønster under knærne.


Ute på slettene så vi flere struts. Bildet under viser en hann, svarte fjær mens hunnen har brune. Nå er det sesong for parring og egglegging, men det fikk ikke jeg med meg.Kenyas nationalfugl, svartkrontrane, er en pen å se på. Den holder til ved sumpene i grunnt vann hvor de spiser store innsekter, små krypdyr, frosker og litt røtter av vannplanter.


Etter ett døgn i parken hadde jeg ennå ikke sett noe til Mt. Kilimanjaro. Den lå bak skyene og kom ikke frem. Skuffende, men været kan man ikke gjøre noe med, selv ikke der nede. Etter hvert som man kjører rundt, går enkelte arter oftere igjen enn andre. Sebraer var av og til innenfor skuddhold, så jeg forsøkte å få noen bilder i motlys. Det ble bedre effekt av støvet som de virvlet opp jo lavere sola kom. Legger ved et bilde som er tatt tidlig på ettermiddagsøkta og et som er tatt omtrent i det sola går ned.
Den andre morgenen kom vi oss ut fra hotellet før soloppgang, slik at vi hadde et håp om å finne noen dyr før sola gikk over horisonten. Vi hadde ikke kommet langt ut før vi så en flokk løver krysse veien foran oss i tussmørket. Sjåføren klarte å posisjonere bilen brukbart denne gangen. Han hadde kjørt safaribil i over ti år, så han var ganske erfaren. Jeg forsøkte å dirigere han i forhold til lys og vinkler hele tiden og viste han resultatet på skjermen etter hvert. Håpet med det at han skulle tilgi meg maset mitt. Jeg tror i hvertfall han skjønte mer etter hvert av fotografering og hva som skal til for å få brukbare bilder.


Ser man en av de store kattene,blir det lett bilkaos selv i bushen i Afrika. Det er ikke lett å få riktig posisjon hvis man ikke er først ute.
Denne ettermiddagen fikk jeg se fjellet, men det varte ikke lenge. Det ble bare et tre i forgrunnen, ikke løve, elefant eller giraff slik det er på glansbildene. Toppen hadde desuten langt mindre snø enn det var på de bildene jeg har sett. Global warming??


Siste morgen før jeg satte nesa igjen i retning av Nairobi for å komme til nasjonalparkene rundt de store sjøene. Neste stopp ble Lake Naiwasha, en liten sjø med mye fugl.


11 kommentarer:

 1. Hei Kåre
  Mange flotte bilder du viser her. Likte best det der sebra springer rett mot:)
  Mvh Robin Jenssen

  SvarSlett
 2. Hei Kåre!
  Kjekt å lese og å se bilder fra turen.
  Mvh Helge

  SvarSlett
 3. Her var det mange bra bilder.Etter min smak er bilde nr 3.helt supert.Veldig bra.

  SvarSlett
 4. Herlig blogginnlegg med mange flotte bilder og god tekst fra denne reisen..
  Innspirerende..

  Ole Arne

  SvarSlett
 5. Intressant å lese fra denne turen og studere bildene.

  SvarSlett
 6. Takk for tilbakemelding. Det blir mange bilder fra en slik tur og det er vanskelig å holde dagene fra hverandre. Kommer mer bare jeg får redigert og slettet.

  Kåre

  SvarSlett
 7. Hei Kåre

  Veldig fint innlegg både med tanke på tekst og bilder. Det ene blinkskuddet etter det andre, men min favoritt er helt klart sebraene i soloppgang. Herlig lys og støver setter prikken over i og gjør bildet magisk. Men også løven i morgenlys og elefantene i silhuett er bilder av høy kvalitet. Venter spent på neste blogginnlegg fra Afrika.

  Mvh Henrik

  SvarSlett
 8. Hei! Flotte Bilder du har tatt med deg fra Afrika. Likte veldig godt de tre sebraene i solnedgangen. Bilde nr.5

  Trond

  SvarSlett
 9. Må innrømme du fikk uttelling av denne parken. Trodde det var mye verre. Klart at gullbilder må jaktes og er krevende. En tur til Afrika er ikke nok, Så du må nok tilbake kjære deg.

  Utfyllende tekst og flotte bilder. Sebra i mot lys,størrelse forskjell hegre/elefant er mine favoritter. Gleder meg til neste innlegg.

  mvh
  duy

  SvarSlett
 10. Flotte bilder fra et fantastisk land. Jeg var i Kenya for noen år siden og skulle gjerne dratt tilbake. Lykke til ved Lake Nakuru.

  SvarSlett