tirsdag 6. desember 2011

Mølen og Kurefjorden.

Nå begynner jeg å komme ajour med bloggen, men jeg ligger langt etter i å rydde på harddisken. Får vel håpe at det skal bli noe bedre tid i løpet av vinteren, men jeg er ikke sikker. Kalenderen begynner å fylles opp med planer.

Sist helg hadde bror min og jeg tenkt å ta en tur til Kurefjorden, en bukt som ligger litt sør for Moss, for å fotografere ender. Været satte en stopper for det, så i stedet ble det en tur til Mølen. Første fuglen som vi traff på var ikke noe jeg likte, en alkekonge som hadde blåst på land. Der har ikke de store sjansen til å finne tilbake til det rette element og konsekvensen er uunngåelig dersom ingen bærer den tilbake i det våte element.Da vi kom over haugen og fikk se sjøen, var det nok hva en østlending vil kalle grov sjø, men en kan vel ikke skryte på seg slikt i Oslofjorden. Jeg måtte imidlertid prøve meg på litt landskap også denne helga. Om ikke sjøen var så grov, var det masse skum der bølgene slo inn over rullesteinen.


Solnedgangen ble i hvertfall fin og vinden løyet etter hvert. Så på søndag skulle vi forsøke oss på ender i Kurefjorden. Jeg skulle forsøke mitt flytende fotoskjul i sjø for første gang. At temperaturen var noen få røde og vannet like så, fikk stå sin prøve.

Jeg gjorde flåten klar, satte på kamuflasjenettet, skiftet til våtdrakt og så var det bare å komme seg ut i det våte element. Vi hadde observert noen ender langt ute i fjorden, så jeg la i vei i den retningen. Da jeg nærmet meg der vi hadde sett endene svømme og dykke, var det tomt. Fuglene hadde fløyet.


 Jeg svømte sakte rundt en lang stund og håpet at taktikken med å ligge rolig skulle virke som den ofte gjør på land. Ikke denne gang, det var bare ei kobbe som kom og holdt meg med selskap en kort stund. Til slutt gav jeg opp denne taktikken og la på svøm med vinden i ryggen innover i fjorden.Problemet var det samme. Endene lettet på for langt hold, så etter hvert måtte jeg gi opp forsøket. For å komme tilbake til utgangspunktet måtte jeg nå svømme mot vinden. Vindfanget var ikke ubetydelig, så farta ble ikke stor.  Det tok lang tid!!!!!


Jeg kom meg tilbake i grevens tid før det ble mørkt. Fire timer i vannet, kalde bein og tendenser til krampe i leggene. Det er nok alt for lenge siden jeg har svømt så lenge med slikt utstyr. Må nok legge flåten i opplag til isen går. Den egner seg nok bedre i små innsjøer, mindre sjø og kortere avstander. Skal ikke så mye til før bølgene slo inn over "baugen"9 kommentarer:

 1. Tøft å prøve seg i vannkamo i november i Kurefjorden, særlig når det blåser fra V/SV som det gjorde dagen etter at jeg møtte deg på Mølen :-)
  Likte best nr3 og nr6 samt siste.
  Rune

  SvarSlett
 2. Hei Rune

  Ja, det er litt kjølig på denne tiden. Det værste er å skifte før og etter "svømmeturen".
  Hadde regnet med at det skulle være mulig å komme nærmere fuglene, men det gikk ikke den dagen. Lurer på om det er bevegelse som trigger flukten. Det skal ikke være enkelt å få gode bilder.

  Kåre

  SvarSlett
 3. Det må jeg si,svømmende etter fugler/dyr på denne tiden av året står det respekt av.
  Forøvrig mange fine bilder i din serie.
  Ps:ligger i hardtrening:)

  Ketil

  SvarSlett
 4. jøss, imponert over vannkamo på fjorden, hørtes nesten litt farlig ut i disse stormfulle tider, går det an å spør hvor de selger disse vannkamoene, eller er det en du har laga selv? flotte bilder, det med selen ble virkelig supert

  SvarSlett
 5. Oi,oi den farkosten da... Det var slike flåter vi bygde oss som barn dette.
  Du må nok være heldig med været når du drar ut i denne. Men du kommer nære fuglene da. Da er det vel bare å sette på makron tenker jeg. Nydelige bilder fra havet, vakkert lys i de.
  Ha en trivelig helg!

  SvarSlett
 6. Kolbjørn.
  Dette er noe man må lage selv så langt jeg vet. Vannfast kryssfiner, blå isopor og litt til så er det hele gjort. Ett par teltstenger og kamo duk så har du "overbygget".

  Hilda.
  Hadde håper å komme på nært hold, men denne dagen gikk det ikke. Håper at det skal gå bedre en annen gang.

  Kåre

  SvarSlett
 7. Det står virkelig respekt av slik satsing Kåre !!!! Overrasket over at du ikke kom nærmere. Jeg har jo holdt på med "fotomobåter" sjøl og har litt erfaring med dèt. Det bare å prøve igjen. Artig å se bilder fra Mølen. Jeg vokste opp i de områdene.

  SvarSlett
 8. Hei Tom
  Ja, jeg hadde også forventet at det skulle være lettere. Får prøve en flere ganger for å se om det er artsavhengig eller om at jeg kom for fort mot dem når jeg svømte og hadde vinden i ryggen.

  Kåre

  SvarSlett
 9. Oj oj det var en vådlig tur i kallt vatten. Förstår att du var stel i benen. Även om du inte fick de bilder du ville ha på änder så blev det fina naturbilder på mäktigt hav.
  God helg, Lasse

  SvarSlett